Džojsov ratni porodični pasoš

Lični pasoš kao putna isprava može mnogo da nam otkrije o vlasniku. On je kao mapa dogadjaja i zbivanja kroz koje je vlasnik u toku putovanja prolazio.

Porodični pasoš Džejmsa Džojsa je interesantan jer sadrži vize za različite destinacije u kojima je boravio u Evropi Trst, Cirih, Pariz, London i Lokarno, a korišćen je za vreme njegovog najplodnijeg i najkreativnog stvaralačkog perioda, dok je pisao knjigu Uliks.

Pasoš je bio u posedu privatnog kolekcionara rethih knjiga i pre nekoliko dana je prodat na aukciji u Sotbiju/Sothbey u Londonu za €69,747.

Džojs je napustio Irsku 1904, na kratko joj se vratio poslednji put 1912.

Avgusta 1915. na njegov zahtev izdat mu je pasoš od britanskog konzulata u Cirihu da bi sa porodicom pobegao iz Trsta, gde je predavao engleski jezik. Italija se spremala da udje u rat sa Austrijom.

Pasoš je pravougani komad papira duplih stranica bele i roze boje presavijen na pet mesta i otvara se i zatvara kao harmonika.

U pasošu su fotografije Džojsa, njegove ‘zene’ Nore i njihovo dvoje dece, Džordž i Lucija/ Džojs nije bio zvanično oženjen Norom. Oženio se tek 1931/

Na slici je Džojs sa šeširom i naočarima.U pasošu je Džojs opisan da ima 33 godine, da je visok 1.80cm, i da ima pravilne crte lica. Oči plave, ovalna brada i tamno braon kosa.

U rubrici profesija, piše predavač engleskog jezika. U rubrici specijalne karakteristike stoji da nosi naočare za vid.

Nora 29 godina, 1.62cm visine, pravilno lice, jaka brada i braon kosa.

Pasoš ima vize za razlicite lokacije u Evropi: Kijas/Chiasso, Brig/Brigue, Bolonja/ Boulogne. Do septembra 1922. odmah posle izdavanja Uliksa, Džojs je tri puta obnavljao pasoš.

20 septembra 1917 je sa zakašnjenjem obnovio pasoš, istekao je 10 avgusta, pre odlaska na švajcarsko jezero, u Lokano gde je imao vrlo ozbiljnu operaciju glaukome.Kada je rat završen, na pasošu se vidi da je Džojs tražio švajcarsku i italijansku vizu da bi se ponovo vratio u Trst, gde bi nastavio sa svojom karijerom predavača engleskog jezika. Medjutim, 1920. odlučio je da za njegovu književnu karijeru nema idealnijeg mesta od Pariza, pa se sa porodicom preselio u Pariz.

Uoči početka II svetskog rata, Džojs se ponovo vratio u Cirih, gde je 1941. zbog komplikacija od čira na želudcu umro.

Pasoši poznatih i slavnih su uvek bili zanimljivi za kolekcionare. Najskuplji pasoš do sada prodat na aukciji je pasoš Merilin Monro/Marilyn Monroe. Prodat je za $115.000, a pasoš Alberta Ajnšajna/ Albert Einstein prodat je za $90.000.

U.L.I.S

You must be logged in to post a comment Login