Predrag – Saša Danilović: Vitez

Predrag – Saša Danilović: Vitez


get_image_variation

Dok je devedesetih godina prolog veka igrao u Italiji, Predrag Danilović je na Univerzitetu u Bolonji proglašen za viteza.. Da to nije bio samo kurtoazni gest i slučajnost, pokazalo se ovih dana kada je dugogodišnji predsednik Košarkaškog kluba Partizan podneo ostavku na tu funkciju. Učinio je to upravo viteški, bez teških reči, nepotrebnih optužbi, jadanja i upiranja prsta u bilo koga. Čuvao je autoritet i svog košarkaškog gurua Duška Vujoševića, nalazeći načina da kaže istinu o ceni Duletovog britkog jezika, ali pokazujući i razumevanje za ponašanje čoveka koji ga je odnjihao kao košarkaša. Ali ga je, bar tako ispada, „pojeo“ kao funkcionera.

„Ne mogu više da pomognem Partizanu, potrošio sam svoje kredite i nije mi žao. Nema potrebe da sedim ovde samo radi funkcije“

 saopštio je mirno i opet obnovio članstvo u legendi gde je nekoliko puta obezbeđivao mesto.

[youtube]HLtKmVDKneA[/youtube]

A krenuo je, moglo bi se reći, bekstvom iz škole na košarkaški teren sarajevske Bosne, gde su treneri u njemu naslutili talenat, ali kao da nisu znali šta bi tačno sa tim momčeoćem vulkanske energije.

„U meni su videli dečaka koji na terenu nema poštovanja ni prema kome, koji ne voli da gubi, koji je „životinja“ na parketu“,

sećao se Danilović, koji nije pristao da ga Bosna ustupi Sarajevu. I onda se u Danilovićevom životu pojavio Duško Vujošević koji će mu, po sopstvenom priznanju, biti i otac i trener i čovek koji ga je formirao i u igračkom i ljudskom smislu. Otud će posle ove skupštine kluba obojica sa sobom po svoju porciju gorčine.

Predrag-Danilovic-Konfercija-za-stanpu-ostavka02

Za Partizan je debitovao 1989. Godine i prvi trofeji su Kup Jugoslavije i Kup Radivoja Koraća, a zvezdane trenutke će doživeti tri godine kasnije kao najbolji igrač fajnal fora Evrolige na kome je Partizan pobedom nad španskim Huventudom postao prvak Evrope. Sa Sašom Đorđevićem bio je najbolji bekovski tandem Evrope, uprkos tome što su privatno van terena bili neka vrsta košarkaških Paje Vuisića i Čkalje; tih godinu dana nisu govorili.

14281348064357

Posle Partizana otišao je za boljim ugovorima u italijanski Kinder iz Bolonje. Potom se nakon dvosezonskog izleta u NBA, vratio u Kinder, tada Virtus, i po drugi put pod nogama osetio tron evropskog šampiona. U njegovu čast prošle godine Virtus Bolonja je svečano povukla dres sa brojem pet, koji je nosio Danilović dok je igrao za njih.

Da respekt prema veličinama nije u opisu njegovog poimanja života i igre pokazao je u legendarnom finalu Evropskog prvenstva u Atini 1995. Godine (Jugoslavija – Litvanija) kada se sa drskošću Supermena zaleteo na Arvidasa Sabonisa i preko njegovih 2.20 metara visine zakucao loptu u koš.

668198_danilovic-sabonis-foto-jutjub_ff

Nakon trijumfa naše generacije i Danilovićevog  „bezobrazluka“, bilo je logično što je proglašen za najboljeg igrača Evrope za tu godinu.

tumblr_mn1841rlPj1qcvd2oo1_500

Jedini je srpski košarkaš koji je sa reprezentacijom osvojio četiri zlatne medalje na evropskim prvenstvima, a dodao im je i olimpijsko srebro iz Atlante. Tamna strana slave stigla ga je u kafanskoj tuči gde je 2013. ranjen nožem. A pre toga je umalo suspenzijom platio cenu svog temperamenta kada je na utakmici Hemofarm – Partizan u Vršcu u svlačionicu napao sudiju.

Danilovićevu ličnost možda je najbolje oslikao Luka Kjaboti, urednik „Gazete delo sport“:

„Danilović je zaista bio jedan od najvećih igrača u istoriji košarke…Ali njegov tvrdi karakter, shvatanje života kao neprestane borbe, čak i sa saigračima, i potreba da bude drzak po svaku cenu, istrošili su ga koliko i dugogodišnja karijera. Njegov mit će biti sjajan, ali hladan kao on u trenucima odlučujućeg šuta. Jedan osmeh produžio bi njegovu karijeru i učinio toplijim sećanje na njega. Ali to ne bi bio Danilović“.

Respekt prema veličinama nije u opisu njegovog poimanja života i igre, a mit o njemu biće sjajan, ali hladan kao on u trenutku odlučujućeg šuta.

Predrag – Saša Danilović je rođen 1970. Godine u Sarajevu. Oženjen je i otac troje dece.

Ranko Pivljanin

„Blic“ 20. Avgust 2015. Godine

 

 

You must be logged in to post a comment Login