Ne branim se od toga da kradem

Ne branim se od toga da kradem

„Da nije bilo rata, ostao bih provincijska rok zvezda u penziji. Možda sam imao sreće sa tim ratom da sam mogao da krenem ispočetka. Bio sam u poziciji, što je vrlo retko, da još jednom u životu, krenem sa nule.I to je možda najdragocenije što se desilo u mom životu. Ja, objektivno, sad pišem najbolje“,

osvrnuo se na svoju posleratnu karijeru Goran Bregović.


a4cb06f560e8e6c99e2ebc56d58b00cb_700x550

Ja mogu da im kažem Cigani

Nakon raspada Jugoslavije, Bregović je sve više postao inspirisan romskom muzikom gde pronalazi nepresušan izvor za svoje ideje. Postao je redovan gost kafana sa tom vrstom muzike u Beogradu, zatim je osnovao „Orkestar za svadbe i sahrane“ a ni tekstove ne piše više na srpsko-hrvatskom.

„Taj jezik više ne postoji…ne doživljavam ja to kao lični gubitak, istorija ide dalje…ali zato pišem na romskom. Moja opera „Karmen“ sa srećnim krajem je na ciganskom…To je divan jezik, lako se rimuje. Njihov sam, pa mogu da kažem Cigani. Verovatno neko ko je sa strane to ne bi smeo. Evo možemo govoriti Rom, da nekoga ne uvredimo…Ali, moji se, možemo se samo zbuniti ako kažem Rom“ – objašnjavao je u svojim intervjuima.

Kako je vreme posle „Bijelog dugmeta“ odmicalo, tako je i on sa romskom muzikom ulazio u svet filma. Njegov prvi projekat sa Emirom Kusturicom je bio „Dom za vješanje“ (1989) koji je postigao veliki uspeh zajedno sa muzikom. Priznanje je dobio i sa filmom „Kraljica Margo“ a Bregović i Kusturica nastavili su saradnju i na filmu „Arizona dream“, snimljenom 1993. Godine gde Bregovićevu muziku izvodi američki roker Igi Pop. Ispostavilo se da je muzička tema filma plagijat i da je Bregović kao svoju autorsku podmetnuo jednu korzikansko-jevrejsku pesmu.Emir je bio veoma ljut na svog venčanog kuma, nazvavši ga lopovom, a zvanično su prestali da sarađuju posle filma „Podzemlje“ 1995. godine.

thumb

„Deset godina smo radili skupa, dosta je njemu mene, dosta je meni njega“

– pravdao se Bregović. Istovremeno je i Šaban Bajramović u domaćim i američkim medijima, optuživao Bregovića da je u filmovima „Dom za vješanje“ i „Podzemlje“ ukrao pesme koje je on komponovao još pre dve decenije.

„Ne branim se od toga da kradem. Ja sam odrastao u takvom kraju. Većina sarajevskih lopova je iz mog komšiluka…U istoriji muzike metod vam je uvek isti, od Stravinskog do Bartoka, od Geršvina do Lenona i Mekartnija – podsvesno drpate iz tradicije nekim pervertiranim robin-hudovskim instiktom. I nadate se da će od vas da kradu više nego što ste sami krali od drugih“ – objašnjava Bregović, kome ipak niko ne može da ospori ogroman uspeh.

Video više golih cura…

Pored kvalifikacija da je plagijator, Bregović je po pričama mnogih važio i za jednog od najvećih zavodnika, a sve je počelo kada je sa 17 godina sa bendom imao redovnu tezgu u striptiz baru.

goran_bregovic

„Nema više takvih striptiz klubova. U njima su tada radile samo Čehinje i bilo je pravo uživanje svirati. Imao sam 17 godina i video sam više golih cura nego svi klinci u Jugoslaviji zajedno“ – ispričao je nedavno.

Podaci na internetu kažu da su na spisku Breginih veza Alka Vuica, najpoznatija Yu manekenka Ljiljana Tica (kojoj je velikim delom posvećen album „Bitanga i princeza“) pevačiva grupe „Ambasadori“ Jasna Gospić. Bivša ministarka turizma Elena Udrea, bosanska glumica Jasna Beri, voditeljka Konstanca Golubović, glumica Katarina Radivojević, voditeljka Ljubinka Dobrosavljev. Ipak, Bregovič nikada nije priznao vezu ni sa jednom od njih, pa ni to da je navodno Radmila M., prema kojoj je nazvao album iz 1993. godine, majka njegove najstarije kćerke Željke, koja mu je rodila unuku Bjanku.

„Čak i da mogu da se hvalim, ne bih, jer to ne radim. To ne radi jedan pristojan muškarac“

– odgovara džentlmenski na pitanje o ženama. Bregović je u Braku sa Dženanom Sudžukom sa kojom ima tri kćerke, Emu, Unu i Lulu, koje žive u Parizu.

487325_0227du02_f

Goran Bregovic and his wife Dzenana at the Jean Paul Gaultier Haute Couture
Goran Bregovic and his wife Dzenana at the Jean Paul Gaultier Haute Couture

„Ja sam otac na službenom putu. Majke vaspitavaju decu, a tate služe da popuštaju deci tamo gde majke neće. Pretpostavljam da je svuda tako“ – kaže Bregović.

Njegova bogata biografija ispunjena je uspesima, pa danas 65-godišnji Goran Bregović govori da u tom smislu nema više želja.

„Voleo bih da budem zdrav još neko vreme, da ostavim iza sebe još malo muzike, da me se deca ne stide. Ali uspeh ne. Za nekog iz ovako male muzičke kulture iz kakve ja dolazim, ovoliko uspeha…Zbilja bi bilo arogantno tražiti još nešto. Ovo je već čudo nad čudima što se desilo“.

Neven Džodan

Tv Pop Kultura

You must be logged in to post a comment Login