Дух руског племства на имању Мураново

Дух руског племства на имању Мураново

Поглед на лепоту ентеријера „имања двојице песника“.

0

Добродошли на имање Мураново, велико газдинство недалеко од Москве које је некада припадало племићкој породици Тјутчев. У тамошњем музеју чувају се личне ствари руског песника Фјодора Тјутчева, али и дух руске аристократије.

1

Имање је подигнуто 1816. године и од тог времена било је у власништву четири породице, укључујући рођаке руских песника Фјодора Тјутчева и Јевгенија Баратинског.

2

Песник и дипломата Фјодор Тјутчев вероватно је најпознатији по својој краткој песми у којој каже: „Не може Русија умом да се схвати, Општим се аршином измерити не да: Њен лик је чудан и чудно те гледа – У Русију можеш само веровати.“ (Препев: Љубомир Симовић) У средини: портрет Фјодора Тјутчева у овалном раму.

3

После смрти Тјутчева 1873. године његов син је све песникове личне ствари и рукописе пренео у Мураново.

4

У августу 1920. године песников унук Николај Тјутчев имање је претворио у музеј који носи име „Ф.М. Тјутчев“.

5

Мураново се посебно издваја међу свим имањима у околини Москве. Често се назива „кућа песника“, јер у њему може да се види како је изгледао књижевни и друштвени живот Русије 19. века.

6

Музејска збирка броји више од 28.000 експоната.

7

Већи део експоната је меморијалног карактера. Некада су припадали власницима имања и њиховим сродницима. У Муранову се налази и једна од највреднијих колекција руског намештаја, велики број уметничких предмета, као и обимна меморијална библиотека са више од 90.000 књига.

8

Фјодор Тјутчев је умро 1873. године у Царском селу, дворском комплексу удаљеном 24 километра од Санкт Петербурга. Зелени кревет на коме је провео последње тренутке свог живота пренет је на имање Мураново и данас стоји у такозваној зеленој спаваћој соби.

9

На зидовима се виде портрети Тјутчевљевих најближих пријатеља и сродника.

10

Главна дневна соба је највећа и најотменија просторија у кући. У њој су смештени бројни декоративни и вредни уметнички предмети из 18. и 19. века.

11

Портрет на зиду (трећи слева) представља песникову супругу Ернестину Тјутчеву, „жену ванредне лепоте и интелекта“, како су је описали савременици. Портрет је насликао Фридрих Дирк 1840. године.

12

Руска Реч 

фотографије: Владимир Разумов

You must be logged in to post a comment Login